Att skaffa kattunge

Det är inte lätt att motstå de små liven med stora ögon och pipande läten som är så små att de ofta får plats i ens hand. Att ha en lite kattunge är många barns dröm och även många vuxnas.

Många har trott att det är betydligt enklare att vara kattägare än hundägare och att man i stort sett bara behöver mata den, eftersom den i övrigt klarar sig själv. Detta är en myt som förhoppningsvis börjar dö ut. En katt behöver visserligen inte gå ut i ur och skur för att rastas, speciellt inte om det är en innekatt. Men den är ändå väldigt beroende av sin ägare och tyvärr förekommer det alltför ofta att katter hittas utsvultna och sjuka bara för att ägaren övergivit dem. En katt som är van att bli matad vet inte hur man får tag i mat.

Ta ditt ansvar som kattägare

Har man valt att köpa eller adoptera en katt, måste man också ta konsekvenserna. En katt behöver veterinärvård, pälsvård, rätt mat och en fridfull omgivning likaväl som en hund, trots att katten anses mer självständig. Dock är självständigheten något som bara gäller deras personlighet. En katt vill vara ifred ibland och är inte lika benägen att kela som en hund, men i övrigt behöver den samma omsorg. Ta därför en rejäl funderare om du skaffar katt då det kan få ödesdigra konsekvenser om du senare överger den.

Raskatt eller huskatt

Alla katter som inte har en registrerad stamtavla är en huskatt oavsett ursprung. När man väljer katt är det bra att veta om man vill ta sig an en raskatt eller bara ha en vanlig bondkatt som springer ut då och då. I båda fallen måste man dock ta hand om den, vaccinera den och eventuellt sterilisera den om den är en utekatt. Annars kan man snart räkna med en dräktig hona eller de arga grannarna till honkatten som nu råkar vara dräktig, på grund av din pilska hankatt.

Man bör också fundera på om man vill avla på katten eller inte. Då krävs givetvis en raskatt med korrekt rasstandard och stamtavla.