Lite allmänt om brittiskt korthår

Brittiskt korthår är en speciell raskatt som förut brukade lyssna till namnet brittisk blå. Den långhåriga varianten kallas brittisk långhår.

Den är både vacker och har samtidigt ett lite udda utseende, speciellt i ansiktet som är mycket runt med rejäla kindpåsar och det ser faktiskt nästan ut som om den ler. Ögonen är stora och finns i färgerna bärnsten, grön eller blå. De sistnämnda två färgvarianterna är dock endast tillåtna för silverfärgad korthår samt det vita korthåret som tillåts ha blå ögon.

Rasen är en aning mullig i hullet och har tät, kort päls som kräver mycket borstning då den fäller ordentligt. Det gäller således att ha en klädroller till hands vid alla tillfällen.

Färgerna varierar och de kan vara grå, silverfärgade med eller utan fläckar samt grå-eller brunspräckliga.

Karaktär

Det brittiska korthåret är en aning reserverad katt men är också mycket lugn och behaglig i hemmet. Den river inte ned saker utan är nöjd om den har en klösbräda eller ett litet klätterträd att utforska. Den här rasen har blivit mycket populär som innekatt, vilket är förståeligt tack vare sitt stillsamma temperament. Vill man gå ut och gå med den kan man köpa en sele och knata ut i trädgården med den en stund.

Ursprung

Brittiskt korthår har sitt ursprung i Storbritannien, vilket hörs på namnet. Från början är det vanliga bondkatter som man har avlat på och ställde ut. Det importerades många exotiska raser i början på 1900-talet som också blandades upp med de inhemska katterna. Man bestämde sig sedan för att “rensa upp” och renavla den ursprungliga kattstammen och resultatet av det blev det brittiska korthåret.

Under världskrigens eror slutade man att avla, vilket tedde sig ganska naturligt och det gjorde att brittiskt korthår i stort sett dog ut. Men tack vare några hängivna själar satte man igång aveln igen och så småningom skulle rasen bli en av de mest populära raserna i världen; speciellt i Europa men även på den amerikanska kontinenten.