Några andra kattraser som är besläktade med britten

En anledning till att många uppskattar britten är att den inte pockar för mycket på uppmärksamhet, utan helst bara är med i sängen eller soffan.

Här nedan följer några nära besläktade raser till britten som fungerar likadant.

Dessa raser tycker mycket om att krypa upp i soffan med sin ägare så var beredd att få sällskap när du sätter dig för en stunds avkoppling med mobiltelefonen för att spela på Casinoroom eller tittar på tv. De är emellertid ganska nyfikna och följer gärna alla dina rörelser när du spelar och är förmodligen mycket nyfikna på vad som händer i tv-rutan eller i telefonen.

Dessa stunder är mycket lugnande både för kattägaren och katten själv.

Brittiskt långhår

Detta är den långhåriga varianten av brittiskt korthår och är lika tystlåten och lugn som sin kusin brittiskt korthår. Dock är pälsen längre och den har underull som tittar ut lite här och där på kroppen. Även långhåret har bulliga kinder och stora ögon och finns i olika färger så som grå, silver och spräckliga. Rasen är också lite knubbig precis som korthåret men den liknar mer en perser eftersom den har anlag från just perserkatten.

Europé

Denna ras liknar i mångt och mycket en vanlig huskatt tack vare sin gråspräckliga färg och smidiga kroppsbyggnad. Men det är en raskatt som också är starkt besläktad med britten. Huvudet är dock inte lika runt men kroppen är ganska muskulös. Tycker man om “vanliga” katter och deras temperament men ändå skulle vilja ha en raskatt, är en europé ett självklart val.

Perser

Har man en förkärlek för lurviga katter, är persern ett bra alternativ. Den har dessutom parats med brittiskt korthår för att bli brittiskt långhår. Perserkatten har en sådan yvig päls att man lätt kan missta den för en fluffig kudde. Tyvärr kan den få problem med andningen och ögonen eftersom huvudet är så platt. Den ställs ofta ut och anses vara lite “fin i kanten”. Persern är definitivt en innekatt som helst inte smutsar ned sig. Den är också mycket snäll och sägs ha ett hjärta av guld.