Sjukdomar och brittiskt korthår

Trots sin korta, satta kropp och kraftiga byggnad är korthåret en ganska hälsosam ras som inte lider av så många sjukdomar. Det finns heller ingen sjukdom som är typisk för just den här rasen utan de sjukdomar som den eventuellt kan dra på sig förekommer hos vanliga bondkatter också.

Däremot måste man vara uppmärksam på vad den tuggar i sig om man går ut med den och det gäller även andra kattraser. Katter älskar att tugga på gräs och växter och ser man inte upp, kan den få i sig giftiga växter eller blommor som är skadliga, typ vårlök. Köp kattgräs istället som är speciellt gjort för kissemissar att knapra på inomhus. Då skonar man även blommorna från kattens tänder.

Pälsvård

Man bör vara noggrann med pälsvården då brittisk korthårs päls är oerhört tät och tjock. Den behöver kammas och borstas mycket regelbundet och oftast är det något som många katter njuter av eftersom det blir som en slags massage. Dock inte alla individer, det ska vi vara på det klara med.

Katter slickar sig själva och rengör själva sin egen päls, men som sagt, kamning och borstning hjälper dem på traven.

Vanliga kattsjukdomar

  • Höftledsdysplasi förekommer frekvent både hos hundar och katter. Det innebär att höftskålarna orsakar problem som artros.
  • Njursjukdom och cystor på njurarna har förekommit hos brittisk korthår ända sedan perserkatten parades med rasen. Detta kan man numera kontrollera med DNA-prov och ser man att ens katt bär på ett anlag, ska man inte avla på den.
  • Hypertrofisk kardiomyopati är en hjärtsjukdom som innebär att muskulaturen har blivit för tjock och leder därmed snabbt till döden. Det kan man kontrollera hos en veterinär regelbundet, eftersom katten kan drabbas när som helst i livet.

Precis som med hundar gäller det att skaffa en bra och prisvärd kattförsäkring som inkluderar veterinärbesök och ytterligare vård för katten, annars kan det bli en kostsam historia. Går man regelbundet på kontroller och följer veterinärens råd, minskar man dock riskerna att tampas med en sjuk kisse.